onsdag 3. februar 2016

Hva er yoga?






Yoga er en over 5000 år gammel tradisjon som stammer fra India og har transformert tusenvis av menneskers liv over hele verden.

På sanskrit ble ordet yoga først funnet i de gamle vediske skriftene, som er de eldste skrifter kjent for mennesker. Ordet yoga betyr union og refererer til forbindelsen mellom kropp og sinn.

Yogapraksisen består av ulike fysiske stillinger, pusteøvelser, meditasjon, konsentrasjonsteknikk og avspenning, og er et system som hjelper oss å oppnå balanse mellom kropp, sinn og sjel.

Jo mer vi er i balanse, dess mer i harmoni er vi med oss selv og omgivelsene rundt oss.

Hentet fra www.yogarom.no


Det finnes utallige yogaretninger, og jeg har såvidt beveget meg rundt innen denne verdenen. Hvor starter man?
Men det jeg har vært mest komfortabel med og liker veldig godt er: 

Ashtanga yoga

Ashtanga er en dynamisk yogastil der pust og bevegelse blir kombinert i en serie som gir utøveren økt bevissthet både fysisk og psykisk. Vinyasaprinsippet, det synkroniserte systemet med pust og bevegelse, bidrar til en dynamisk flyt i -og mellom, stillingene.
Hentet fra www.yogaportalen.no

Ashtanga betyr 8 grener.
De er beskrevet i Patanjalis Yoga Sutras som

* yama (etiske retningslinjer)
* niyama (leveregler / råd)
* asana (stillinger)
* pranayama (pusteteknikker)
* pratyahara (tilbaketrekking av sansene)
* dharana (konsentrasjon)
* dhyana (meditasjon)
* samadhi (høyeste form for bevissthet)

Alle di åtte grenene er gjensidig avhengige av hverandre. Di fire første er eksterne grener og når man har etablert et solid fundament i disse, vil di fire siste "indre" grenene langsomt og spontant utvikle seg over tid.

Det er tre hovedsekvenser i Ashtanga systemet.

* Primary series (yoga chikitsa) renser og balanserer kroppen
* Intermediate series (nadi shodana) renser og åpner
nervesystemet gjennom å åpne energikanalene
* Advanced series A, B, C og D (sthira bhaga) integrerer styrken og ynden som finnes i yogapraksisen, og krever høy grad av fleksibilitet og ydmykhet.



Hver frekvens må fullføres før man begynner på neste og det er viktig å følge den tradisjonelle rekkefølgen av stilinger, da hver stilling forbereder kroppen på den neste. Ved å følge den tradisjonelle rekkefølgen av stillinger vil man utvikle nødvendig styrke og balanse for å bevege seg videre.
Hentet fra www.mysoreyoga.no



Bare denne yogaretningen kan utbedres så uendelig mye mer enn dette, og så kommer alle di andre i tillegg. Men her får du en veldig grei innførelse i min favoritt. Basen i Ashtanga yoga. Herlig, god, utfordrende yogaretning!

Namaste











Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar